Świat piwa Żyj ze smakiem

Piwo jasne! Piwo ciemne! – wołał niegdyś steward w pociągu ekspresowym, pchając wózek brzęczący butelkami. W sklepie czy barze nikt nawet nie pytał, jakie piwo sobie życzysz. Było jasne, czasem ciemne. Szczęście, jeśli było zimne. Na szczęście te czasy minęły bezpowrotnie. Dziś cały piwny świat stoi przed nami otworem, oferując szeroki wybór gatunków, stylów i wariantów. Warto być otwartym i sięgnąć po nowe, ciekawe piwo, które może nas całkiem miło zaskoczyć.

Wolisz jasne?

Najczęściej sięgamy po tzw. lagera. Choć wśród samych lagerów także dostrzegamy różnice w smaku i mocy, to generalnie powiedzieć można, że jest to piwo uniwersalne. Dobre na każdą okazję. Łatwo pijalne.

Żywiec Białe

Jeśli nie lubisz radykalnych zmian, smakowanie nowych gatunków zacznij od Żywiec Białe. Piwo warzone ze słodem pszenicznym, jest lekkie i delikatne. Świetnie orzeźwia i gasi pragnienie, dlatego szczególnie polecane jest latem. Kolendra dodana podczas warzenia nadaje piwu rześkości. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i podane w wysokiej szklance, która długo utrzymuje białą, zbitą pianę, chroniąc piwo przed utratą gazu.

Żywiec Saison

Kto preferuje mocniejsze i pełniejsze w smaku piwo, niech spróbuje Żywca Saison (czytaj Sezą) z dodatkiem skórki gorzkiej pomarańczy. Jest rześkie o delikatnej goryczce, co w połączeniu z aromatem cytrusa daje niezwykle ciekawą kombinację.

W piwie musi być chmiel

Ortodoksyjni wyznawcy tej zasady nie dopuszczają nawet myśli, że w piwie może nie być chmielu! Warto jednak pamiętać, że chmiel to przyprawa. Doprawiamy nim brzeczkę (czyli roztwór wody słodów i chmielu) tak, jak przyprawiamy potrawy w kuchni. To właśnie od gatunków chmielu i ich proporcji zależą goryczka i nuty smakowe piwa.

Żywiec APA

Są oczywiście piwa bardziej i mniej chmielone, ale to nie wszystko. Chmiele mają też przeróżne aromaty. Kiedy więc w Żywcu APA wyczujecie cytrusy, nie oznacza to, że zostały one dodane do piwa. Po prostu mocno nachmielono je odpowiednimi odmianami chmielu. Dzięki tym cytrusowym nutom APA jest niezwykle świeże, rześkie. Czuć w nim goryczkę, lecz bez przesady. Takie piwo fajnie zbalansuje smak sycących dań, jak steki czy hamburgery.

Balans słodu i chmielu

Każdy ma czasem ochotę na więcej słodyczy. W piwie to słód odpowiada za pełnię jego smaku. Od ilości i rodzaju użytych słodów, czyli skiełkowanych i wysuszonych ziaren zbóż zależy też moc piwa i jego barwa. Pierwszym krokiem w stronę w stronę ciemniejszych gatunków piw może być Żywiec Bock. Piwo typu koźlak, bogate i esencjonalne w smaku. Warzone z trzech rodzajów słodu: pilzneńskiego, monachijskiego i karmelowego, które nadają mu ten charakterystyczny słodowy smak. To piwo z gatunku mocniejszych - ma 6,5% alkoholu.

Świat piw jest tak bogaty, że szkoda zatrzymać się tylko na jasnym pełnym. Warto popatrzeć chwilę dłużej na półkę sklepową i sięgnąć czasem po coś nowego.

Świat piwa
17 czerwca 2016
ŹRÓDŁO: facet.wp.pl
Poleć ten artykuł znajomym