Fakty i mity na temat piwa

Zródło: facet.wp.pl | 23 czerwca 201623 czerwca 2016

Piwo ma już wiele tysiącleci. Najstarsza receptura, jaką do tej pory udało się odkryć, pochodzi sprzed ok. 6 tysięcy lat. Ale istnieje mnóstwo dowodów świadczących o tym, że piwo wytwarzane było znacznie wcześniej. Przez tak długi czas wokół najpopularniejszego na świecie napoju alkoholowego narosło wiele nieprawdziwych informacji, które nieustannie są powtarzane. Dziś rozwiewamy niektóre z mitów. Prezentujemy też kilka mniej znanych faktów na temat bursztynowego trunku:

Piwo smakuje dobrze tylko wtedy, gdy jest solidnie schłodzone – Mit

„Poproszę piwo, ale dobrze schłodzone” - takie sformułowanie każdego dnia pada w sklepach, domach czy lokalach. Niektórzy nie wyobrażają sobie, by można było się rozkoszować piwem, które ma więcej niż kilka stopni Celsjusza. Tymczasem popularny trunek wcale nie musi być lodowaty, by dobrze smakował. Niektóre jego odmiany powinny być wręcz serwowane w wyższych temperaturach. Dopiero wtedy uwalnia się ich głęboki i złożony smak.
Żywiec Saison/></td></tr><tr><td bgcolor= (fot. Żywiec)

Piwa typu porter czy saison „lubią” wyższe temperatury, powyżej 10 stopni Celsjusza. W temperaturze zbliżonej do 10 stopni Celsjusza powinno się też serwować piwo bock czy APA. Dopiero wtedy docenić można ich pełny aromat. Niektóre browary wprowadzają ułatwienia, pozwalające rozpoznać, czy temperatura podawanego piwa jest właściwa, np. Żywiec stosuje na etykietach nowatorskie wskaźniki, które zmieniają kolor na niebieski, gdy piwo osiąga właściwą temperaturę.

Rodzaj szkła, z którego pijemy piwo, może mieć wpływ na jego smak – Fakt

Za każdym razem, gdy sięgamy po złocisty trunek, warto pamiętać o odpowiednim szkle do jego degustacji. To samo piwo będzie smakować inaczej, gdy zostanie wypite prosto z butelki. Przelanie go do odpowiedniego szkła pozwoli na odsłonięcie kryjącego się w nim bogatego aromatu i odkrycie pełni smaku. Coraz więcej miłośników piwa zdaje sobie też sprawę z tego, jak istotnym czynnikiem jest rodzaj użytej szklanki.
Piwa żywieckie
(fot. Żywiec)

Na to, jak odbierane będzie przez nas piwo, wpływ mogą mieć takie czynniki jak grubość szkła, jego wyprofilowanie, a nawet faktura. Dlatego do każdej odmiany piwa warto sięgać po dedykowane szkło. Po zastosowaniu się do tej reguły można odkryć mnóstwo dodatkowych walorów złocistego trunku i przekonać się o wszystkich zaletach danego stylu.

Chmiel jest podstawowym składnikiem piwa – Mit

Piwo często określane jest mianem napoju lub trunku chmielowego. To spowodowało, że u wielu osób wykształciło się przekonanie, że to właśnie chmiel jest jego fundamentalnym składnikiem, a to już prawdą nie jest. Głównym surowcem jest słód albo różne jego rodzaje. Chmiel ma oczywiście wpływ na smak, ale spełnia przede wszystkim rolę przyprawy.
Chmiel
(fot. Żywiec)

Jak to z przyprawami bywa, mają one wpływ na charakter finalnego produktu, trudno się bez nich obejść, ale nie jest to niemożliwe. I tak też jest z piwem. Dość powiedzieć, że w przeszłości – jeszcze w czasach starożytnych Sumerów – piwo było warzone bez użycia chmielu. W browarnictwie jest on wykorzystywany od kilku wieków. To niewiele, biorąc pod uwagę, że historia produkcji piwa liczy tysiące lat. Także dziś chmiel nie zawsze jest używany w procesie produkcji piwa.

Piwo ma zawsze goryczkowy smak – Mit

Przyjęło się sądzić, że piwo ma zawsze, mniej lub bardziej, goryczkowy smak. Ba! Niektórzy właśnie z tego powodu rezygnują z sięgania po nie. Oczywiście są różne preferencje smakowe i nie każdemu musi odpowiadać goryczka. Ale w tym miejscu trzeba podkreślić, że nie wszystkie piwa mają taki profil, a już mówienie, że zawsze są ono gorzkie jest kompletną nieprawdą. To, jaki charakter ma piwo, uzależnione jest m.in. od rodzaju słodów wykorzystanych w procesie warzenia czy stopnia nachmielenia. Na rynku dostępnych jest wiele odmian, gdzie goryczka jest mniej wyczuwalna. Tak jest np. w przypadku piwa typu saison czy piw pszenicznych (m.in. białe). Kontrastują one m.in. z odmianą APA, gdzie goryczka jest wyrazista.

Woda wpływa na jakość piwa - Fakt

O tym, jakie będzie piwo uwarzone przez browarnika, decyduje woda – a mówiąc precyzyjniej – jej jakość. Czystość wody ma wpływ na to, z jakim produktem będziemy mieli ostatecznie do czynienia. Dlatego wiele browarów z wielką czujnością podchodzi do tego zagadnienia. Niektóre z nich stosują też nietuzinkowe metody, by mieć stuprocentową pewność, że wykorzystywany przez nie surowiec jest krystalicznie czysty. Jednym ze sposobów, w jaki Arcyksiążęcy Browar w Żywcu monitoruje jakość wody, jest kontrola czystości przy pomocy małży. Są one niebywale wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia, dlatego wykorzystanie ich jest gwarantem tego, że woda użyta w procesie warzenia piwa będzie zawsze najwyższej jakości.
Piwne gadżety
(fot. Żywiec)

Lager to gatunek piwa – Mit

Wiele osób stosuje określenie „lager” wyłącznie wobec popularnego jasnego pełnego. Jest to powszechny sposób rozumowania, ale niezbyt precyzyjny, a niekiedy też błędny. Lager to bowiem termin, który odnosi się do sposobu fermentacji – w tym przypadku chodzi o piwo warzone metodą fermentacji dolnej. Sęk w tym, że wybór piw, które wytwarzane są w takim procesie, nie ogranicza się jedynie do doskonale wszystkim znanego, klasycznego jasnego i lekkiego piwa.

Nuty cytrusowe w piwie to zasługa soku - Mit

Sporo osób, które pierwszy raz sięgają po piwo typu APA, jest przekonanych, że przyjemny cytrusowy zapach i smak, który można w nim znaleźć, to zasługa soków lub sztucznych dodatków. Prawda jest zgoła inna. Tak niesamowite efekty zyskuje się wyłącznie dzięki zastosowaniu odpowiednich odmian chmielu. To właśnie dzięki nim po otwarciu piwa roztacza się charakterystyczna, miła woń. Wśród chmieli, jakie można znaleźć w piwie APA, znajdują się m.in.: Chinook, Citra, Amarillo, Magnum i Centennial.

Piwo to produkt naturalny – Fakt

Większość piw, które dostępne są na rynku, to produkty w pełni naturalne, zawierające jedynie wodę, słody, drożdże czy np. chmiel. W piwie nie znajdziemy sztucznych dodatków czy konserwantów. Powstaje ono bowiem w wyniku naturalnego procesu, jakim jest fermentacja. Browarnicy nie mają zatem potrzeby sięgania po udoskonalacze, które potocznie określane są mianem „chemii”
Żywiec Białe
(fot. Żywiec)

Niektórzy obserwatorzy zauważają żartobliwie, że piwo pod wieloma względami pozostaje dziś produktem bardziej zbliżonym do natury niż niektóre soki czy mleko.

Dobre piwo musi być idealnie klarowne - Mit

Piwa podzielić możemy np. ze względu na sposób fermentacji. Innym kryterium podziału może być stopień filtracji. W dostępnych na rynku piwach niefiltrowanych charakterystycznym zjawiskiem jest występowanie osadu. Nie tylko nie stanowi on nieprawidłowości, ale jest wręcz zjawiskiem pożądanym. Smakosze podkreślają, że piwo, w którym występuje osad, często ma bardziej wyrazisty i pełniejszy smak. Jest też bogatsze w składniki odżywcze. Piwo niefiltrowane nie musi być zatem idealnie klarowne. Wśród dostępnych na rynku piw niefiltrowanych znajduje się m.in. Żywiec Saison, które wyróżnia się owocowym aromatem i bogatym smakiem. Jest to belgijski styl piwny, który zgodnie z tradycją nie jest poddawany filtrowaniu.